Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A dió jótékony hatásai, melyek miatt érdemes a fogyasztása

2023. 06. 20. 10:45:00 hillvital.hu

A dió egy rendkívül népszerű és egészséges csonthéjas, melynek fogyasztása jótékony hatásai miatt ajánlott.

 

Nézzük is a dió jótékony hatásait

 

A dió hatása a vérnyomásra
A vérnyomásunkat, hogy egészséges szinten tartsuk rendszeresen együnk diót. Ez a dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhető. Ehhez elég mindössze napi néhány szem diót enned.

 

Koleszterin
A dió élettani hatásai miatt a koleszterinre is hatással van. A dió fogyasztásával csökkenthetjük a szervezet koleszterinszintjét. Ezt a dió magas telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetjük. A koleszterinszint normalizálása pedig segít megelőzni néhány komoly keringési betegség kialakulását a későbbiekben. Már napi 25 gramm dió fogyasztásával gondoskodni lehet a napi omega-3 zsírsav beviteléről. Az omega-3 zsírsav képes csökkenteni a koszorúér-betegségek, a magas vérnyomás illetve a stroke kialakulását.

 

E-vitamin
Rendszeres fogyasztásával gondoskodhatsz a megfelelő E-vitamin mennyiségről. Ezzel segítve az immunrendszernek, segíted a nyálkahártya megfelelő működését és a szervezeted könnyebben égeti el a telített zsírsavakat is.

 

Cukorbetegség
A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet.

 

Egészséges bőr
A dió olajosságának és kiváló bőrnyugtató és vérzéscsillapító tulajdonságának köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól. A dióból készített olajat sokszor szokták használni bázis olajként egyes gyógyszerekben illetve kozmetikai termékekben.

 

Keringés
A diónak nagy szerepe van a vérrögképződéseknek a megakadályozásában valamint az érfalakat is rugalmasan tartja. Már napi néhány szem dió is biztosítja a kívánt hatást.

Terhesség
Már évszázadok óta ajánlja a népgyógyászat terhesség alatt a dió fogyasztását. Úgy vélték, hogy a gyerek okosabb lesz miatta mivel a dió hasonlít kinézetben az emberi agyra. Viszont egész pontosan ez a folsav tartalma miatt van nem a fizikai kinézet miatt.

Ásványi anyag tartalom
A dióban nagyon sok ásványi anyag található meg. Tartalmaz mangánt, rezet, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket és szelént is. Számos enzimnek az eleme a réz. A cink segíti a növekedést és a fejlődést is. Nagy szerepe van még az emésztésben is valamint a nuklein sav szintézisben.


A dió jótékony hatásai.